2017. április 16., vasárnap

Tabitha Suzuma: Forbidden - Kimondhatatlan


Tudni kell rólam, hogy egy nagyon elfogadó személy vagyok, nekem nem számít, hogy egy ember milyen származású, vallású vagy szexuális irányultságú. Legalábbis eddig ezt hittem,de amikor megláttam, hogy a Forbidden testvérek közötti szerelemről szól, mégis elbizonytalanodtam, hogy elolvassam-e. Aztán találtam egy idézetet, ami meggyőzött: 
„Progresszív, engedékeny társadalmunkban a „szerelem” összes káros és egészségtelen válfaja megengedett – kivéve a miénket. Nem létezik még egy érzelmi kapcsolat, amit ilyen kategorikusan elutasítanának, holott a mi szerelmünk olyan mély, szenvedélyes, odaadó és erős, hogy a válás elviselhetetlen fájdalommal járna. A világ egyetlen aprócska okból büntet minket: ugyanaz a nő a szülőanyánk.” 

Na jó, gondoltam nem leszek olyan korlátolt, hogy megijedjek ettől a történettől, ami egyébként egy elhanyagoló szülői háttérrel rendelkező családról szól, ahol öt testvér próbál megküzdeni a mindennapok nehézségeivel. A rangidősek, Lochan és Maya nagy összhangban dolgoznak azon, hogy az iskola mellett még kisebb testvéreik ellátásáról is gondoskodjanak. Ebben az élethelyzetben bontakozik ki kettőjük között a már meglévő lelkitársi kapcsolatból egy szenvedélyes, ám bűntudattal teli szerelem.Kép forrása: moly.hu
Mivel bizonytalan voltam a könyv olvasását illetően, így egész sok értékelést elolvastam róla. A vélemények szinte kivétel nélkül pozitívak, áradozó hangvételűek voltak, többen írták, hogy sokat sírtak a könyv olvasása közben. Talán ez az oka annak, hogy én egy kicsit csalódott voltam, amikor a történet végére értem. Ez a témaválasztás annyira bátor, már-már megbotránkoztató, hogy úgy vélem egy sokkal ütősebb, drámaibb történetet lehetett volna ezekre az alapokra felépíteni. Persze fájdalmas volt végigkövetni, ahogy az anyuka elhanyagolja, majd szép fokozatosan elhagyja gyermekeit, mély sebeket okozva ezzel mindenkinek. A szerelmesek szenvedélyét és gyötrődéseit is szépen átadta a történet, ennek ellenére mégis azt érzem, hogy a megvalósítás szintjén az írónő már nem tudott sokkal túllépni a hasonlóan gimnazista korosztályról szóló romantikus regényeken. 


Ami viszont mindenképpen előnye a legtöbb young adult könyvhöz képest az az, hogy Tabitha Suzuma szinte szépirodalmi igényességgel írta meg ezt a regényt. Nagyszerű hasonlatok, hangulatfestő kifejezések, és leírások tárulnak elénk, rögtön az első bekezdéstől kezdve, amelyek jó indítói bármilyen történetnek. De ezek a későbbiekben inkább csak epizodikusan jelennek meg, olyan érzést keltve az olvasóban, mintha az írónő a pörgős párbeszédek között olykor megállt volna, mert úgy érezte, hogy itt lenne az ideje egy kis leírás beszúrásának. Sajnos ez többször is megakasztja a gördülékeny olvasást.  Egy, talán még ezeknél is jelentősebb törés van valahol a regény közepénél, ahol gyakorlatilag egy időre megáll a cselekmény, a főszereplők egy helyben toporognak, se előre, se hátra nem jutnak, csak körbe-körbe forognak. Sejtésem szerint ez a fiatalok gyötrődését, vívódását akarta nyomatékosítani, de inkább sorozatos önismétlésekbe csapott át. Ezen a részen túllendülve aztán már pörögnek az események, magával ragadnak az egyébként nagyon szerethető főszereplők küzdelmei.
A képen Tabitha Suzuma
Forrás: Wikipédia

A Forbidden a 42 éves, brit Tabitha Suzuma első magyarra fordított regénye, de úgy vélem a célközönség érdeklődve várja a további könyveit is, hiszen az írónő alapvetően ebben a műfajban alkot.  Összességében elmondható, hogy a merész és izgalmas témaválasztás miatt érdemes elolvasni a Kimondhatatlant, de csak azok számára, akiket nem zavar, hogy a cselekmény olykor kicsit sablonos, és néha nem túl gördülékeny. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése