2020. február 9., vasárnap

Linda Polman - A halálsor angyalai (röviden)

A dokumentarista regények fénykorukat élik, egyre több olyan könyvet olvashatunk, ami amellett, hogy egy - egy témára alaposan rávilágít, valóban szórakoztató is.


A börtönben játszódó sorozatok, filmek vagy dokumentumfilmek népszerűségéből sejteni lehetett, hogy Linda Polman A halálsor angyalai című könyvének lesz olvasóközönsége. A holland szabadúszó újságírónő az európai emberek górcsöve alá helyezve mutatja be az amerikai igazságszolgáltatást. Nagy erőssége, hogy mindezt személyes történeteken keresztül tárja elénk, főként olyan nők bemutatásával, akik a halálsoron élő bűnözök társaivá, levelezőpartnereivé vagy akár feleségeivé váltak.
Linda Polman
Hatalmas kutatómunka, rengeteg személyes kapcsolat kialakítása, interjúk sora alapozta meg a könyv hitelességét. Az írónő nem foglal állást, inkább megérteni próbál és az olvasót is erre készteti. Azért a sorok között időnként felsejlik, hogy az európai ember szemüvegén keresztül, Polman számára érthetetlen a texasi emberek “vérszomjas”, antihumánus hozzáállása. Persze nem próbálja felmenteni a bűnösöket, sőt, amikor a halálsoron élők bűneiről ír, azt nagyon nyersen, szinte gyomorfogató részletességgel, tényszerűséggel teszi.
Sokat levelet olvashatunk az elítéltektől és halálsor angyalaitól

A nők történetei mellett számos más aspektusát láthatjuk a halálbüntetés kérdéskörének: orvosok, lelkészek, ügyészek, ügyvédek, újságírók, ellentüntetők, aktivisták, gyilkosok relikviáit gyűjtő emberek is előkerülnek a könyvben. Bemutatja azokat a társadalmi jelenségeket, azokat az egészségügyi problémákat is, amik lényegében minden halálraítélt élettörténetében megtalálhatóak. Kutatja, hogy melyik kivégzési forma a leghumánusabb, de azok anyagi vonzatait is vizsgálja. Meglepő számadatokkal találkozhatunk!

Egy ilyen meglepletést sem szeretnék leleplezni, ezért nem fogok más információt elárulni a könyvről. Az biztos, hogy akinek van lelkiereje és gyomra ilyen kényes témákhoz, az nem tudja majd letenni Linda Polman könyvét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése