2017. április 13., csütörtök

Kedvenc Young Adult regényeim

Tavaly kezdtem a fiatal felnőtteknek szóló, úgynevezett Young Adult könyvek olvasását. Részben a Könyvkihívásnak, részben néhány ismerősömnek köszönhetően. Érdekes, hogy milyen élvezettel olvasom most ezeket a gimnáziumi korosztályról szóló történeteket, pedig amikor én gimis voltam leginkább Németh Lászlót, Csáth Gézát, Kosztolányit olvastam. Talán ma már a való élet túl sok komoly problémát állít elém, ezért evezek néha könnyedebb vizekre az olvasmányaimban. Hozzátenném azonban, hogy az, hogy egy könyv young adult, nem feltétlenül jelenti azt, hogy limonádé, sőt… Egészen biztosan tudnék mindegyikről negatívumokat is írni, de a célom az, hogy kedvet kapjatok az itt bemutatott könyvek elolvasásához, ezért nem leszek most kritikus.
1. Kerstin Gier: Időtlen szerelem – trilógia
Azért kezdem ezzel a háromkötetes sorozattal, mert ha jól emlékszem ez volt az első vörös pöttyös, amit olvastam. Az Anyák maffiája, a Férfiak és egyéb katasztrófák nagyon szórakoztatóak voltak az írónőtől, és bár tudtam, hogy egészen más jellegű olvasmányt választottam most tőle, mégis nagyon kíváncsian vettem a kezembe a csodaszép külső megjelenésű könyveket. A részek sorrendben: Rubintvörös, Zafírkék, Smaragdzöld.  A történet Gwendolyn nevű főszereplőjéről kiderül, hogy a családi hagyományokhoz híven képes az időutazásra, és emiatt fontos küldetéseket kell teljesítenie, de nem egyedül, hiszen mellé szegődik a jóképű Gideon is. A három regényt nagyszerűen kitöltő, sohasem unalmas kalandok mellett, a szerelmi szál is nagyon aranyos: eszembe juttatja az iskoláskor ártatlan, plátói érzéseit. Na és Xemerius… Ha másért nem, már miatta megéri elolvasni.
kép forrása: filmmolyeskonyvorult.blog.hu

2. Leah Scheier: Csak a Te hangodat hallom
A psziché és annak működése egy olyan témakör, ami mindig is érdekelt. A tanulmányaim pedig abba az irányba tereltek, hogy végül a mentális zavarok témája is komolyan elkezdett foglalkoztatni. Úgyhogy szívesen olvasok a témáról a szakirodalom mellett szórakoztató könyveket is.  A történet egy egyszerű középiskolai szerelem kibontakozásával indít, olyannyira átlagos módon, hogy a barátnőm felhívott, hogy végigolvassa – e a könyvet, mert egészen úgy érzi, mintha az Alkonyattal lenne dolga. Ne tévesszenek meg senkit az első oldalak, mert a folytatás nagyon erős. April és Jonah szerelme ugyanis komoly nehézségekbe ütközik: apránként, nagyon finoman adagolva bontakozik ki előttünk Jonah mentális problémája, ami a későbbiekben igencsak ijesztővé válik. A kérdés persze az lesz, hogy hogyan hat ez a súlyos betegség a fiú kapcsolatára a szerelmével, a családjával és iskolatársaival. A befejezés nagyon tetszett, és mélyen megérintett. Ne feledjük, hogy sajnos egyikünk sincs beoltva az ilyen és ehhez hasonló pszichés zavarok ellen, számomra minden betegségnél félelmetesebb az, amiről ebben a könyvben olvastam.
És akkor megragadom az alkalmat, hogy eláruljam Nektek, hogy az édesanyám is nagy könyvmoly, és ő is blogot vezet az olvasmányélményeiről. Az ő véleményét itt olvashatjátok a könyvről:
https://szmari.blogspot.hu/2017/04/csak-te-hangodat-hallomyour-voice-is.html
kép forrása: líra.hu


3. Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Leah Scheier könyve után olvastam, egy könyvmoly barátnőm ajánlására, aki a két történet közötti párhuzamok miatt ajánlotta nekem ezt a regényt.  Ez a könyv is a gimnazista korosztályról szól, itt is mentális betegséggel találkozunk, méghozzá bipoláris zavarral. A történet a különc Theo és a népszerű Violet szerelmét mutatja be: mondhatnánk, hogy ez egy igen ismerős sztori, csakhogy itt a nyitójelenetben rögtön egyszerre két öngyilkossági kísérletet láthatunk. „Láthatunk” igen, mert nagyon filmszerű az egész, miközben tényleg nem limonádé. Az írónő személyes tapasztalatai és komoly kutatómunkája hitelessé teszi a történetet a legapróbb részletekig; és megmutkozik benne az intelligencia és a műveltség is. Nagyon felkavaró és valóságszagú történet, azt hiszem a befejezése is reális ebben a helyzetben. Szívszorító ismeretszerzés a mániás depresszióról. A könyv hatására elolvastam a Zabhegyezőt, valamint terveim között szerepel Sylvia Plath Az üvegbura című könyve is.

kép forrása: moly.hu

4. Rachel Ward: Nem enged a mélység
Kicsit kilóg a sorból, mert valahogy nem a tartalma, hanem a hangulata miatt motoszkál a fejemben olyan sokszor ez a történet. Gyorsan olvastam, de nagyon a hatása alá kerültem: csupa sötétség, félelem, halál ez a könyv. Nem igazán találok benne kiemelkedő mondanivalót, előkerül egy kis családi dráma ugyan, amiből levonhatók konzekvenciák, de azt hiszem nem is ez volt az írónő célja. Carl egy tó partján ébred, mellette éppen ráhúzzák a hullazsákot a testvérére. Fogalma sincs mi történt, nem emlékszik semmire, ám előkerül egy ismerős lány, aki halálra van rémülve tőle. A fiú gyanakodni kezd, hogy talán ő maga a hibás testvére halálában, talán még az is lehet, hogy megölte a bátyját. Innen indul a kutakodás, nyomozás, emlékek felidézése; komoly thrillerbe illő jelenetek ötvöződnek a misztikummal. Félelmetesen jól megteremti Rachel Ward ezt a nyirkos, hideg, sötét, néma atmoszférát, ami akkor sem hagyja nyugodni az olvasót, amikor már letette a könyvet.

kép forrása: muveszetnyelve.hu


5. Julianne Donaldson: Edenbrooke

Ez hivatalosan már arany pöttyös, de igazából simán a fiatal felnőttek korosztálya számára való. Imádom a Büszkeség és balítéletet, egy darabig tagadtam, mondván nem vagyok én ilyen szentimentális, de most már vállalom: szeretem a történelmi romantikát, a kosztümös szerelmeket. A Jane Austen rajongók tehát ne hagyják ki ezt a könyvet. A történetben nincs semmi különös vagy extra fordulat, viszont csodálatos tájleírások és remek párbeszédek teszik letehetetlenné a regényt. Marianne udvarlója elől, nyugalomra vágya utazik Edenbrooke-ba testvéréhez, aki éppen az ottani örököst próbálja magának meghódítani. Marianne azonban nem menekül az érzelmek elől, különös kalandokba keveredik, és megismerkedik egy titokzatos idegennel, aki rabul ejti a szívét. De a szerelem sosem ilyen egyszerű. Könnyed, szabadban olvasós, bájos nyári esti regény. Romantikus lelkeknek melegen ajánlom.

kép forrása: konyvmolykepzo.hu


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése